צ'ארלס דרווין, ספרו "מקור המינים", ותורת האבולוציה תמיד יהיו קשורים לאיי גלפגוס.
צ'ארלס דרווין (12 בפברואר 1809 עד 19 באפריל 1882) היה חוקר טבע אנגלי שהתיאוריה המדעית שלו "אבולוציה על ידי ברירה טבעית" הפכה לבסיס המחקרים האבולוציוניים המודרניים. דרווין, ג'נטלמן כפרי חביב, זעזע תחילה את החברה הוויקטוריאנית הדתית בכך שהציע שבעלי חיים ובני אדם חולקים מוצא משותף. דרווין קבע לראשונה כי האדם אינו ייצור בעל חשיבות עליונה, אלא עוד בעל חיים מיני רבים, בעל חיים שמקורו מבעל חיים אחר – מהקוף. עם זאת, הביולוגיה הלא-דתית שלו פנתה למעמד העולה של מדענים מקצועיים, ועד מותו הדימויים האבולוציוניים התפשטו בכל המדע, הספרות והפוליטיקה.
דרווין ניסח את התיאוריה הנועזת שלו בשנים 1837-9, לאחר שחזר ממסע מסביב לעולם על סיפון HMS Beagle, אך נתן לה ביטוי רק שני עשורים מאוחר יותר בספרו On the Origin of Species (1859), ספר שהשפיע עמוקות על החברה והמחשבה המערבית המודרנית.
להקפת העולם יצא דארווין בן ה-22 כאמור, על סיפונה של HMS Beagle. במהלך חמש שנים של קשיים פיזיים וקפדנות נפשית, הוא הפליג, ביקר בג'ונגלים הברזילאים, באיי כף ורדה, בהרי האנדים, ועוד.
לוטננט רוברט פיצרוי היה מי שפיקד על המסע השני של הביגל (1831–36), כשדרווין היה חוקר הטבע על הסיפון. בסך הכל החלו במסע 10 קצינים, 4 מתנדבים, 38 ימאים ונערים, 8 נחתים ו-18 נוסעים נוספים כולל דרווין. הספינה הייתה כל כך צפופה שדרווין נאלץ לישון בערסל תלוי מעל שולחן השרטוט. אוסף המאובנים הגדול של דרווין ודגימות צמחים ובעלי חיים נדחסו לתוך החלק הקדמי של חרטום הספינה.
היעד הראשון בו עצרה הספינה היה הצד המערבי של אפריקה: הארכיפלג של כף ורדה ליתר דיוק. כאן, חקר דרווין את תצורות החופים, ולאחר זמן קצר הספינה יצאה לברזיל שם הייתה לדרווין ההזדמנות לאסוף מינים ביער הגשם של האמזונס.
מברזיל המשיכו לבאהיה בלנקה, ארגנטינה, שם דרווין חקר קונכיות ים ומאובנים של יונקים גדולים שנכחדו. למעשה, אלו הם שעוררו את התעניינותו של הצעיר בהשתנות של מינים.
היעד האחרון שבו עגנו לפני שהגיעו לאיי גלפגוס היה צ'ילה. כאן, דרווין חווה רעידת אדמה חזקה שהעניקה לו את ההזדמנות לחזות בהתרוממות שכבות כדור הארץ. זה, יחד עם העדויות הימיות שנתקל בהן באזורים ההרריים של פרו, הביאו את דארווין להבין טוב יותר שרוחות ותנועות גיאולוגיות מביאות בדרך כלל להיווצרות של שוניות אלמוגים ולשקיעת איים.
הביקור הידוע ביותר של דרווין היה ב- 1835 אז נחת דרווין לראשונה באיי גלפגוס "הלוהטים". אלה היו איים געשיים, בהם זחלו איגואנות ימיות וצבים ענקיים. בניגוד לאגדה, איים אלה מעולם לא סיפקו את רגע ה"אאוריקה" של דרווין. למרות שהוא ציין שהציפורים נבדלו בארבעה איים ותייג את הדגימות שלו בהתאם, הוא לא הצליח לתייג את שאר הציפורים שלו – מה שלדעתו היו ציפורי עץ, חוחיות וקרובי משפחה – לפי אי. דרווין גם לא אסף דגימות של צבים, למרות שהאסירים המקומיים האמינו שלכל אי יש את הגזע המובהק שלו. בנוסף לבעלי החיים, הצמחים של איי גלפאגוס מעוררי מחשבה לא פחות. ברחבי הרמות תמצאו עצים שהתפתחו מחינניות ואחרים המכוסים בחזזיות ובטחבים מרשימים. בשפלה, לעומת זאת, תמצאו המון קקטוסים שהסתגלו באופן מדהים לאקלים של האזור, שבדרך כלל קריר בלילה אך חם יותר במהלך היום.
דרווין הבין שמינים מסוימים של בעלי חיים (חוחיות למשל) זהים בדרך כלל מאי אחד למשנהו, אבל כל אחד מהם הצליח להסתגל לסביבתו הספציפית בדרכים שונות. אחת התכונות שעוררו תמיהה על דרווין הייתה מקורי הציפור. הוא הבחין שלכולם היו צורות מעט שונות שהפכו כל ציפור ספציפית למתאימה יותר להישרדות באי שלה. שלוש השאלות העיקריות שדרווין שאל את עצמו היו כיצד המינים נוצרים? כיצד הם קשורים זה לזה? מהו מנגנון האדפטציה?
תורת האבולוציה שפיתח מסבירה את מגוון המינים הרחב שקיים בטבע כתהליך של התפתחות ושינוי, שהסביבה ממלאת בו תפקיד מפתח.
הרעיון והתיאוריה של מינים אנדמיים היו מרכזיים בטיעוניו של דרווין. התיאוריה מסבירה מדוע ניתן למצוא מינים מסוימים רק במקומות ספציפיים ברחבי העולם ולא במקומות אחרים על פני כדור הארץ.
"ניתן היה לצפות לעובדה זו על פי התיאוריה שלי, שכן, כפי שכבר הוסבר, מינים המגיעים מדי פעם לאחר מרווחים ארוכים למחוז חדש ומבודד, ויצטרכו להתחרות עם מקורבים חדשים, יהיו עלולים במידה רבה לשינוי, ולעתים קרובות ייצרו קבוצות של צאצאים מתוקנים"
במילים פשוטות יותר, צ'ארלס דרווין רומז שמינים אנדמיים באיים הנידחים נדדו ממקומות שונים בעולם אך הסתגלו במשך תקופה ארוכה מאוד כדי להפוך למינים חדשים, כשהם משאירים את המאפיינים המקוריים שלהם מאחור. המינים הייחודיים שראה באיי הגלפאגוס היו בעיניו דוגמה ברורה לדרך שבה מינים משתנים כתוצאה מפיצול מהאוכלוסייה המקורית.
במהלך המסע אסף דרווין אלפי ממצאים של בעלי חיים, מאובנים, צמחים וסלעים, רבים מהם שלח לאנגליה עוד במהלך המסע. עם שובו למדינה הביא עמו עוד 1,500 מינים שונים של בעלי חיים, מהם מאות שלא היו מוכרים באירופה עד אותה העת. דרווין כתב יומן בן 770 עמודים, 1,750 עמודים של הערות, רשם 12 קטלוגים של 5,436 עורות, עצמות ופגרים – ועדיין תהה: האם כל ציפור הלעגmocking birds) )של גלפאגוס הן זן טבעי? מדוע נכחדו עצלני קרקע? הוא הפליג הביתה הדגימות והתצפיות שהצטברו במסע זה שהעניקו לדרווין את החומרים החיוניים לתיאוריית האבולוציה שלו על ידי ברירה טבעית.
איי גלפגוס שוכנים כ-605 קילומטרים מהחוף של אקוודור וניתן להגיע אליהם בקלות על ידי טיסה מגואיאקיל או קיטו שביבשת. מכיוון שלחיות הבר במקום אין אויבים טורפים טבעיים, הן אינן מפחדות לתת לבני אדם להתקרב.
באי סנטה קרוז (Santa Cruz) נמצא מרכז מבקרים על שם צ'ארלס דרווין, שהוא מרכז שיקום לצבים הקטנים שמשמש אותם עד שיגדלו מספיק וישוחררו לאיים למטרות שיקום האוכלוסייה.
האי דרווין הוא האי הצפוני ביותר מבין איי הגלאפגוס, הממוקם כ-160 ק"מ צפון מערב לאיזבלה על הרכס הוולקני וולף-דארווין. איי דרווין וזאב הם הנידחים ביותר בארכיפלג, עם דרווין כ-21 ק"מ מצפון לוולף. להקות גדולות של כרישי האמרהד פוקדים את המים סביב האי דארווין. הביקור היבשתי הראשון באי דרווין התקיים ב-1964 בעזרת מסוק. האי דרווין מיושב רק על ידי ציפורי ים ורק לעתים רחוקות מבקרים בו תיירים מלבד צוללנים מאסטרים. אין אתר מבקרים יבשתי באי. האי ידוע בקרב צוללנים בזכות חיות הבר הימיות המגוונות והשופעות שלו.
האי דרווין, כמו האי וולף, הוא קצהו של הר געש עצום, רובו תת-קרקעי, המתנשא לגובה של למעלה מ-1,000 מ' מעל קרקעית הים. הוא מוערך בין 400,000 ל-1.6 מיליון שנים.
האטרקציה העיקרית של האי הקטנטן הזה היא תצורת קשת האבן המרשימה, הידועה בשם Darwin Arch. קשת זו היא ביתם של ציפורים אנדמיות רבות. במאי 2021 קרס החלק העליון של הקשת והותיר ממנה רק שני עמודים שמאז נקראים עמודי האבולוציה.
שלא כמו דרווין, לא תזדקקו לחמש שנים כדי לטייל באיים השוכנים באוקיינוס השקט באזור קו המשווה, מערבית לאקוודור. הארכיפלג מכיל יותר מ-125 איים המאוכלסים במגוון רחב של חיות בר ולמעשה מקיימים מערכת אקולוגית נפרדת מזאת של יבשת דרום אמריקה.
אז מתי לבקר בגלפגוס? האם יש עונה מומלצת?
מכיוון שהאיים נמצאים באוקיינוס השקט באזור קו המשווה, מזג האוויר הוא טרופי עם תופעות ייחודיות לאזור במהלך כל השנה. ניתן להגיע לאיים כל השנה ותמיד אפשר לבקר באיים. השנה נחלקת לשתי עונות, העונה החמה והרטובה והעונה הקרה והיבשה, כך שכל אחד יכול לבחור מתי לטייל בהתאם לתכנון ואופי הטיול שלו.
אנו מזמינים אתכם לטיול ייחודי בגלפאגוס ואקוודור הכולל מעבר בין האיים הגעשיים המרתקים בסירות מנוע. במסגרת הטיול תלונו במלונות באיים וזוהי הזדמנות לראות ולחוות את חיי המקומיים שגרים באיים. יהיה לכם זמן גם לחקור את החופים באיים השונים בטיולים רגליים עצמאיים לאחר הסיורים היומיים. אנחנו מציעים גם טיולי שייט בספינות לא גדולות בליווי צוותי משלחות ותיק ומומחה שיבטיח שתראו את כל נפלאות האיים ויתרום לכם תובנות לאורך הדרך.