האם ידעתם שאלבניה היא המדינה היחידה באירופה בה היו לאחר מלחמת העולם השנייה יותר יהודים מאשר בתחילתה? זוהי עוד סיבה לצאת אל טיול לאלבניה, מדינה קטנה והררית בחוף הדרום מזרחי של חצי האי הבלקני, הייתה בשנות ה-30 של המאה העשרים ביתם של 803,000 תושבים. מתוכם רק מאתיים היו יהודים. לאחר עלייתו של היטלר לשלטון ב-1933, מצאו יהודים רבים מקלט באלבניה. אין נתונים מדויקים לגבי מספרם; עם זאת, מקורות שונים מעריכים כי 600-1,800 פליטים יהודים נכנסו למדינה זו מגרמניה, אוסטריה, סרביה, יוון ויוגוסלביה, בתקווה להמשיך לארץ ישראל או למקומות מקלט אחרים.
לאחר הכיבוש הגרמני ב-1943, סירבה האוכלוסייה האלבנית, במעשה יוצא דופן, להיענות להוראות הכובש להסגיר רשימות של יהודים המתגוררים בגבולות המדינה. יתרה מכך, הרשויות הממשלתיות השונות סיפקו למשפחות יהודיות רבות תיעוד מזויף שאיפשר להן להתערב בין שאר האוכלוסייה. האלבנים לא רק הגנו על אזרחיהם היהודים, אלא גם סיפקו מקלט לפליטים יהודים שהגיעו לאלבניה, כשהיא הייתה עדיין בשליטה איטלקית, וכעת מצאו עצמם ניצבים בפני סכנת גירוש למחנות ריכוז. הסיוע המדהים שניתן ליהודים התבסס על בסה, קוד כבוד, המשמש עד היום כקוד האתי הגבוה ביותר במדינה.
Besa היא מילה בשפה האלבנית שמשמעותה הבטחה של כבוד. בבסה יש הוראות מחויבויות כלפי המשפחה והחבר, ודרישה למחויבות פנימית, נאמנות וסולידריות בהתנהלות עם אחרים וסודיות ביחס לזרים.
מושג הבסה נכלל בקאנון, החוק המקובל של העם האלבני עוד מימי החברה השבטית של המליסורים האלבניים. שבטים אלבניים נשבעו להילחם במשותף נגד הממשל ובהיבט זה שימשה הבסה לשמירה על האוטונומיה השבטית ולהסדרת ענייני השבטים האלבניים ובתוכם.
יש להבין את העזרה המוענקת ליהודים ולא-יהודים כעניין של כבוד לאומי. האלבנים יצאו מגדרם להעניק סיוע; יתרה מכך, הם התחרו זה בזה על הזכות להציל יהודים. מעשים אלו מקורם בחמלה, חסד ורצון לעזור לנזקקים, אפילו בעלי אמונה אחרת או מוצא אחר.
אלבניה, המדינה האירופית היחידה עם רוב מוסלמי, הצליחה במקום שבו נכשלו מדינות אירופיות אחרות. כמעט כל היהודים שחיו בגבולות אלבניה בתקופת הכיבוש הגרמני, ממוצא אלבני ופליטים כאחד, ניצלו, מלבד בני משפחה יחידה. באופן מרשים, היו באלבניה יותר יהודים בתום המלחמה מאשר קודם לכן.
אלבניה, התחייבה להציל את כל תושביה היהודים ועמדה בכך. אולם הסיפור אינו מוכר לרוב אזרחי ישראל או התפוצה היהודית. סיפורם של יהודי אלבניה בתקופת השואה אינו שלם ללא סיפורם של האלבנים, המוסלמים והנוצרים כאחד, שהתריסו מול הנאצים והסתירו מאות יהודים בבתיהם, ומנעו מהם להירצח. למעלה מ- 70 אלבנים, רובם הגדול מוסלמים, הוכרו כחסידי אומות העולם על ידי מוסד יד ושם.
פתגם אלבני אומר:
Besa e shqiptarit nuk shitet pazarit – הבסה של האלבני אינה למכירה.
בשנת 1999, במהלך המלחמה עם סרביה, הביאה ישראל פליטים אלבניים מקוסובו לישראל וסיפקה להם טיפול רפואי, מזון ולינה. באחד המקרים, צאצאיה של משפחה אלבנית שהעניקה מחסה למשפחה יהודית במהלך השואה נשארו עם צאצאיה של אותה משפחה יהודית.
מאז נפילת הקומוניזם, כמעט כל יהודי אלבניה היגרו. אבל במסגד בעיירה ההיסטורית בראט, נותר מגן דוד: תזכורת כי יהודים התקבלו בברכה להתפלל לצד שכניהם המוסלמים.