הבלוג של עולם נסתר

מונגוליה- פסטיבל הנאדאם

מאת: דפנה אשכול
3 בדצמבר 2024

התאריכים הקרובים 5-13.7.25

זמן רב עבר מאז שג'ינג'ס חאן שם את מונגוליה במרכז מפת העולם. אבל גם כיום, כאשר מטיילים חושבים על מונגוליה, עולות בראשם תמונות של מישורים עצומים, נוודים, נופי מדבר ואחד הלוחמים המפורסמים בכל הזמנים, ג'ינגיס חאן. למרות שהחאן הראשון של האימפריה המונגולית מת בשנת 1227, כיבושיו האגדיים ממשיכים להדהד ברחבי הערבות העצומות. המבקרים בה מגלים ארץ של יופי מדהים עם תרבות שלא השתנתה הרבה מאז תקופת החאן הגדול עצמו.

האירוע השנתי החשוב ביותר במדינה, פסטיבל נאדאם, אינו יוצא מן הכלל.

כיום זה אירוע השנה, חגיגה ארצית של ספורט ואומנויות בהשתתפות אלפי מונגולים ומוקד משיכה גם לתיירים בינלאומיים.

אירועי החג כוללים היאבקות מסורתית, תחרויות חץ וקשת, מרוצי סוסים בשטח פתוח בקטגוריות גיל שונות, וטקס פתיחה מפואר בו החוגגים לובשים בגדים מסורתיים צבעוניים.

לפסטיבל יש למעשה יותר מ-2,000 שנות היסטוריה. במקור הוא היה אמצעי להתכונן למלחמה, שכן שבטים תושבי מונגוליה פשטו זה על זה באופן קבוע.

נאדאם פירושו 'משחקים' בשפה המונגולית והוא כולל שלוש תחרויות עיקריות, היאבקות מונגולית, חץ וקשת ומרוצי סוסים. זה גם הכינוס הגדול ביותר במונגוליה, עם 21 מחוזות שבכולם לוקחים חופש כדי לחגוג את התרבות והמורשת המסורתיות. האירוע הרשמי המרכזי מתקיים 11-13 ביולי בעיר הבירה, באצטדיון הלאומי של אולן באטאר.

הכל התחיל עם ג'ינגיס חאן

למרות ההיסטוריה העתיקה שלו, רק בשנת 1921 הוכרז נאדאם באופן רשמי כחג לאומי שנתי במונגוליה. עם זאת, במשך מאות שנים, שלוש התחרויות האלו – קליעה בחץ וקשת, רכיבה על סוסים והיאבקות – היו חלק בלתי נפרד מבניית מיומנויות חשובות לנוודי האזור כמו גם לחיילים מונגולים.

לפי כמה דיווחים היסטוריים, לאחר שג'ינגיס חאן הביס את אויביו ושלט על השבטים המונגולים, הוא ערך את המשחקים כאירוע חגיגי. "הסטלה של ג'ינגיס חאן" – אבן מן המאה ה-12 הנושאת את הכתב המונגולי הידוע הראשון – תארה עדות לכך, על אציל בשם יסונג'ה שהצליח לירות חץ ולפגוע במטרה ממרחק של יותר מ-500 מטרים.

בשנת 2010, נאדאם צורף לרשימת אונסק"ו של המורשת התרבותית הבלתי מוחשית של האנושות.

"שלושת סוגי הספורט קשורים ישירות לאורח החיים ולתנאי החיים של המונגולים, והעברתם מתבצעת באופן מסורתי באמצעות חינוך ביתי על ידי בני משפחה, אם כי לאחרונה התפתחו משטרי אימונים רשמיים להיאבקות וחץ וקשת. גם הטקסים והמנהגים של נאדאם מדגישים את הכבוד לטבע ולסביבה".

Naadam הוא גם אחד הזמנים הפופולריים ביותר עבור מטיילים בינלאומיים לבקר במונגוליה,

וכדי להגביר את התיירות באופן כללי, ממשלת מונגוליה הכריזה על 2023-2025 כ"שנים לביקור במונגוליה". בנוסף לחגיגות הגדולות שנערכות באולן בטאר, יש משחקי Naadam – בקנה מידה שונה – הנערכים ברחבי מונגוליה באזורים הכפריים.

הקשר למסורת המונגולית

בחלק מהמקומות בהם חוגגים את הנאדאם, ילדים מגיל 12 יכולים להתחרות במרוצי הסוסים, שאורכם לפעמים כ-40 ק"מ. זה נחשב לטקס מעבר חשוב לילדים מונגוליים.

מי שיגיעו לפסטיבל Naadam המרכזי באצטדיון הלאומי באולן באטאר יכולים לצפות לחגיגה עממית עם טקס פתיחה, תהלוכות, הופעות וכמובן המשחקים, המתקיימים באולן באטאר במשך כמה ימים.

טקס הפתיחה הוא חגיגה מפוארת המציגה את מיטב הריקוד המונגולי, המוזיקה ושאר מסורות תרבותיות. אירוע מיוחד שמתקיים במהלך אירוע זה הוא מצעד תשעת הבאנרים (שלטים) הלבנים. רוכבי סוסים בלבוש מסורתי נכנסים לאיצטדיון כשהם מניפים כרזות מחוברות למוט ועליו שערות זנב סוס לבנות. על פי מסורת הנוודים, הכרזות הלבנות נשאו במהלך משא ומתן ופסטיבלים לשלום מאז תקופת ג'ינגיס חאן. כיום, תשעת הדגלים הלבנים הם סמל קדוש של מונגוליה ונשמרים בדרך כלל בבית הממשלה.

התחרויות השונות בנאדאם

רוב המשחקים פתוחים למשתתפים מכל הגילאים והמינים, למעט היאבקות המיועדת לספורטאים גברים בלבד. מאות מהמתאבקים המובילים במדינה מתחרים במשך יומיים בתשעה סיבובי חיסול בודדים ללא זמן. אין מגבלות גיל, אין מגבלות זמן, ובוודאי אין מגבלות גודל בתחרות, וזה לא נדיר לראות משחק בסגנון דוד וגוליית, לעתים קרובות כשהבחור הקטן מנצח.

הקרבות מתרחשים במקביל כאשר ספורטאים, לבושים בכובע, אפוד כתף ומכנסיים קצרים, מתחברים ומנסים לזרוק את יריביהם לקרקע. מתחרה מפסיד אם חלק כלשהו בגופו מלבד הידיים והרגליים נוגע בקרקע.

תחרויות הקשת מתקיימות במשך מספר ימים ובסגנונות שונים של קליאה. בסגנון אחד של אירוע, למשל, הקשתים יורים את החיצים שלהם לעבר סדרה של מטרות עור על הקרקע. מי שפגע בהכי הרבה מטרות, מנצח.

תחרויות מרוצי הסוסים גם הן מגוונות. ישנם מרוצים לטווח ארוך, הבודקים את הסיבולת של הסוסים כאשר הרוכבים הם בעיקר ילדים. למרות שהספורט הוא חלק מהמורשת של המדינה, גילם של הרוכבים זכה לביקורת בשנים האחרונות, דבר שהוביל את הממשלה לתקן תקנות חדשות כדי לשפר את תקני הבטיחות סביב הספורט.

בסוף כל מירוץ, הקהל ממהר קדימה כדי להקיף את הסוס המנצח. מַדוּעַ? אומרים שהזיעה של הסוס המנצח היא בת מזל.

מאכלים מיוחדים במהלך הפסטיבל

המבקרים בכל אחד מפסטיבלי Naadam נהנים משווקים הצצים מחוץ לכל אחד מהמקומות בהם מתקיימים המשחקים. בין המאכלים הנפוצים אפשר להתכבד בח'ושור, כופתאת בשר עגולה מטוגנת עמוק שהיא החטיף הלא רשמי של הפסטיבל.

כדאי להתכונן מראש

מטיילים צריכים לארגן את הלינה והכרטיסים שלהם זמן רב מראש אם הם רוצים לבקר במונגוליה במהלך פסטיבל Naadam או בשבועות שלפני ואחרי המשחקים. מספר הכרטיסים לטקסי הפתיחה והסיום באולן באטאר מוגבלים במיוחד. האצטדיון מכיל 11,000 איש וכ-2,500 כרטיסים שמורים לתיירים בינלאומיים מדי שנה. לכן אנחנו מציעים לכם לפנות אלינו כבר היום כדי להתחיל ולארגן את הטיול שלכם למונגוליה.




    מעוניין/ת לקבל עדכונים על טיולים חדשים
    פוסטים נוספים באותו נושא