שורשיה של לאוס המודרנית בממלכה העתיקה לאן קשאנג, שהוקמה במאה ה-14 תחת המלך FA NGUM והשפיעה במשך 300 שנה גם על קמבודיה ותאילנד של ימינו, כמו גם על כל מה שניתן לראות כיום במסגרת טיול ללאוס. לאחר מאות שנים של דעיכה הדרגתית, לאוס עברה לשליטתה של סיאם (תאילנד) מסוף המאה ה-18 ועד סוף המאה ה-19, כאשר הפכה לחלק מהודו-סין הצרפתית. בשנת 1975, ארגון הפאת'ט לאו הקומוניסטי השתלט על השלטון, סיים מונרכיה בת שש מאות שנה והנהיג משטר סוציאליסטי קפדני הקשור באופן הדוק לווייטנאם. לאחר נפילת ברית המועצות בשנות ה-90 של המאה ה- 20, החלה לאוס להיפתח לעולם. אך למרות הרפורמות הכלכליות, המדינה נותרה ענייה ותלויה במידה רבה בסיוע חוץ.
חזרה הדרגתית ומוגבלת ליוזמות פרטיות וליברליזציה של חוקי השקעות זרות החלה ב-1988.
נכון ל-2024 לאוס שומרת על מחויבותה הרשמית לקומוניזם ועל קשרים הדוקים עם שתי שכנותיה הקומוניסטיות, וייטנאם וסין, כאשר שתיהן ממשיכות להפעיל השפעה פוליטית וכלכלית משמעותית על המדינה. עד היום רוב הלאוטים חיים באזורים כפריים, כאשר כ-80% עובדים בחקלאות, בעיקר בגידול אורז.
לאוס מחזיקה בתואר המפוקפק של המדינה המופגזת ביותר בהיסטוריה לפי נפש, כתוצאה מההפצצות של ארה"ב בתקופת המלחמה בווייטנאם. במשך 9 שנים (1964-1973), ארה"ב הפילה למעלה מ-2 מיליון טון של פצצות ברחבי לאוס – ובערך 30% מהם לא התפוצצו, זה הותיר היום את רוב האדמה לבלתי שמישה לחקלאות. יש גם סיפורים עצובים רבים על ילדי כפר שגילו מה שנראה להם כמו חפץ מתכת ליד בית הספר שלהם, התחילו לשחק איתו וכתוצאה התפוצצו המטענים וגרמו אבדות.
לאוס היא אחת הכלכלות הצומחות במהירות הרבה ביותר באסיה, לפי הבנק העולמי, עם תוצר של מעל 8%. היא עדיין מדינה ענייה למדי, בהשוואה לאחרות באזור, אך היא משתפרת במהירות. העוני ירד בחצי ב-20 השנים האחרונות, בעוד שהחינוך והבריאות השתפרו באופן כללי.
למרות שלאוס לא מייצרת עודף מזון, המדינה עשירה במינרלים ומספר הנהרות הגבוה הופך אותה לאידיאלית להפקת אנרגיה הידרואלקטרית. סין מסייעת לתמוך בכלכלת לאוס על ידי השקעה במגזרים אלה, מה שאמור לראות את לאוס ממשיכה לצמוח.
תיירות היא התעשייה הצומחת ביותר בלאוס, אז אם אתם מחפשים מקום במחיר סביר לחופשה הבאה שלכם, ורוצים לעזור למדינה עם עבר קשה, אז למה לא לבקר בלאוס?
לאוס היא מדינה ללא מוצא לים, הגובלת בתאילנד, וייטנאם, קמבודיה וסין. הדבר השפיע מאוד על המדינה במונחים של סחר וצמיחה כלכלית, משום שקווי חוף ונמלים נותנים למדינה יתרון במסחר.
הרים המכוסים ביער הם השולטים בנוף של לאוס. בצפון הם מתנשאים לגובה מירבי של כ-2,818 מטר מעל פני הים. בדרום רמת בולובנס, בגובה של כ- 1,100 מטר, מכוסה ביער פתוח ובדרך כלל יש לה אדמה פורייה. השפלה הנרחבת היחידה נמצאת לאורך הגדה המזרחית של נהר המקונג.
בלאוס ישנה מערכת של 20 אזורי טבע לאומיים מוגנים המכסה כמעט 14% מהמדינה ומוכרת כאחת ממערכות האזורים המוגנים הנרחבות ביותר בעולם. עם שטחים גדולים של יער מונסון טרופי, אוכלוסיות חיות בר מגוונות ותצורות אבן גיר קרסטיות מוזרות זרועות במערות, באזורים המוגנים של לאוס יש שפע של דברים יוצאי דופן לראות. לאוס מציעה פעילויות תיירות אקולוגיות כגון טרקים, רפטינג, צפרות וקמפינג המאפשרות לחוות ממקור ראשון את המגוון הטבעי והתרבותי המפואר של המדינה.
האזור המוגן הנגיש ביותר המציע מגוון פעילויות תיירות אקולוגיות הוא Phou Khao Khouay, שם תוכלו לצאת לטרקים, לבקר במפלים מרהיבים ולבלות את הלילה במגדל תצפית פילים בקצה הפארק. אם אתם מעוניינים במערות, אל תחמיצו את ה-Phou Hin Poun NPA במרכז מחוז Khammouane.
מפלי קואנג סי התלת-קומתיים הנמצאים כ- 30 ק"מ דרומית ללואנג פראבאנג הם מהיפים בעולם.
הירידה הראשית באורך 60 מטר יורדת מהג'ונגל אל בריכות אבן גיר.
המפלים ממוקמים בתוך פארק מפל קואנג סי, ואפשר לשחות ברוב הבריכות הצלולות או לטייל לפסגה לכמה נופים יפים. בפארק ממוקם גם מרכז הצלה של דובים שחולצו מנסיבות חיים קשות כמו קרקסים או עבודה.
בלאוס יש 49 קבוצות אתניות מוכרות רשמית המייצגות ארבע משפחות אתניות-לשוניות: טאי-קדאי, מון-חמר, המונג-מין וטיבטו-בורמזית. בצפון המדינה נמצא הריכוז הגבוה ביותר של קבוצות אתניות והתרבות המסורתית התוססת והידע הילידי של אוכלוסייה מגוונת זו מחלחלים לכל ההיבטים של חיי היום יום בלאוס.
בעוד שהשפה הרשמית של המדינה היא לאו, רק קצת יותר ממחצית האוכלוסייה מדברת בה כשפת אם, כאשר במקום מדוברות שפות מיעוטים אתניים רבים. צרפתית הייתה פעם שפת המעמדות הגבוהים של לאו ושל הערים, אבל בשנות ה-70 האנגלית החלה להחליף אותה. בהנהגת המפלגה המהפכנית העממית של לאו, הפכה וייטנאמית לשפה השלישית של האליטה.
הדת הנפוצה בלאוס היא בודהיזם תרוואדה. הבודהיזם היה דת המדינה של ממלכת לאוס הקדם-רפובליקלית, וכיום המאמינים בה מהווים כמחצית מתושבי המדינה. כשני חמישיות מהאוכלוסיה, בעיקר קבוצות לאו ת'ונג ולאו סונג, שותפות לדתות מקומיות לא בודהיסטיות. בודהיזם ודת מקומית אינם בהכרח סותרים זה את זה; יש גם תרגול סינקרטי של מסורות דתיות מקומיות וגם סובלנות כללית בתוך הקהילה הבודהיסטית הרחבה יותר.
קהילות דתיות קטנות אחרות כוללות נוצרים, מוסלמים וחסידי האמונה הבהאית. למרות שהחוקה של המדינה קובעת חופש דת להלכה, הממשלה מגבילה זכות זו בפועל, במיוחד לגבי דתות המיעוט.
האתר המפורסם בותר בלאוס היא העיר העתיקה לואנג פראבנג הממוקמת בצפון לאוס בלב אזור הררי. העיירה בנויה על חצי אי שנוצר על ידי המקונג ונהר נאם חאן. רכסי הרים (במיוחד הרי PhouThao ו-PhouNang) מקיפים את העיר בירק שופע. אגדות רבות קשורות להקמת העיר, כולל אחת המספרת שבודהה חייך כאשר נח שם במהלך מסעותיו, ונבא שיום אחד תהיה כאן עיר עשירה וחזקה. העיירה הפכה לבירת הממלכה החזקה של ליין Xang (ממלכת מיליון הפילים), שעושרה והשפעתה היו קשורים למיקומה האסטרטגי על דרך המשי, כמו גם בהיותה מרכז הבודהיזם באזור. לואנג פראבנג לקחה את שמה מפסל של בודהה, הפרבנג.
ואנג ויאנג – עיירה קטנה לאורך נהר נאם סונג, הנחשבת ל"גן עדן" למי שאוהבים לכבוש מפלים בעולם. כאן כדאי לשכור אופניים ולצאת לסיור במערות מרשימות, לבקר בכפרים עתיקים וללמוד את תרבות האנשים כאן.
נהר MEKONG המקונג הוא הוא מקור משיכה למבקרים בלאוס. זהו הנהר הארוך ביותר בדרום מזרח אסיה עם אורך מוערך של 4,350 ק"מ. קטע הנהר הזורם דרך לאוס הוא בעל השטח הגדול ביותר. בהתחשב בשטחה ההררי, הנהר הוא עורק התחבורה הראשי של לאוס. שייט בנהר המקונג בלאוס נחשב לאחד הטיולים הנפלאים על הנהר כולו. דרך מצוינת ליהנות מהנוף היא שייט בסירה מ-Huay Xai על הגבול עם צפון תאילנד ללואנג פראבנג, או להיפך.
בלאוס יש פפאיות ענקיות. מקורו של עץ הפפאיה במקסיקו ובמדינות אחרות ברחבי אמריקה המרכזית, אבל הוא טייל בכל רחבי העולם, ומשגשג במקומות עם אקלים טרופי או סובטרופי – כמו לאוס! למעשה, סלט הפפאיה הירוקה התאילנדי המפורסם הובא לתאילנד על ידי בני הלאו האתניים.
יש הרבה פירות טרופיים מעוררי תיאבון אחרים המוצעים גם בלאוס.
הקפה בלאוס טעים ואינו מפורסם בעולם כפי שראוי שיהיה. כמו תה לסרי לנקה, קפה הוא למעשה הייצוא החקלאי הגדול ביותר של לאוס. שני זני הקפה הערביקה והרובוסטה גדלים בלאוס, בעיקר במישור בולאבן שיש בו טמפרטורות קרירות והרבה גשם – אידיאלים לגידול קפה!
המתיישבים הצרפתים הביאו את הקפה ללאוס והכניסו טכניקות חקלאיות ששרדו עד היום. רוב משפחות החקלאים המתגוררות על הרמה מייצרות קפה, כ-15-20,000 טון בשנה!
אייס קפה לאוטי מסורתי מדוכני הרחוב מוגש עם כף גדולה של חלב מרוכז בתחתית, בשקית ניילון עם הרבה קרח וקשית. זה אולי לא הכי טוב לאיכות הסביבה אבל זה בהחלט טעים.
Beerlao היא הבירה הלאומית עטורת הפרסים של לאוס העשויה מאורז יסמין הגדל במקום, מאלט מיובא מצרפת או בלגיה עם שמרים וכשות המיובאים מגרמניה. Beerlao זכתה בפרסי ם בתחרויות
והיא פופולרית גם מחוץ ללאוס, במיוחד בקמבודיה ובתאילנד, בנוסף היא מיוצאת לכל רחבי העולם, מיפן לאוסטרליה, לאירופה וארה"ב!