רק עבודה בלי הנאה? לא עוד. תודות לקורונה, עבודה מקוונת, טכנולוגיה ניידת וחללי עבודה משותפים, יותר ויותר מטיילים מרוויחים כסף תוך כדי תנועה. עבור 'הנוודים הדיגיטליים' הללו, העולם הוא מקום עבודה זמני וכל מקום הוא המשרד שלהם.
הקונספט 'Bleisure' (הֶלְחֵם המורכב מן המילים Business Trips ו- Pleasure) אומנם אינו חדש, אבל עליית הצריכה השיתופית המקוונת האיצה את עולם העבודה בשלט רחוק לדור חדש לגמרי – ולא מדובר רק על אלה שטסים במחלקת עסקים.
בתחילה, הסוג החדש הזה של העובדים, הנקראים לעיתים 'נוודים דיגיטליים', 'E-workers' או 'Backhackers' (על משקל backpackers=תרמילאים), היו בעיקר אנשי קריאייטיב, אקדמאים או מומחי טכנולוגיה. הם היו כותבים שישבו והקלידו על החוף בתאילנד לאחר תכנון טיול לתאילנד, מעצבים גרפיים שעבדו על פרויקטים יצירתיים בקופי שופס באמסטרדם או מתכנתים שכתבו קודים תוך כדי טיסה. אבל היום יותר ויותר תעשיות מבינות את היתרונות שבעבודה מרחוק, ללא צורך להגיע למשרד.
למעלה מ-73 מליון אמריקאים נחשב כיום לפרילנסר (=בעל מקצוע המועסק למילוי משימות מוגדרות ולא על בסיס קבוע) והמספר צפוי לעלות ל-90 מליון עד שנת 2028. המשבר הכלכלי בארה"ב ב-2008, טכנולוגיות המובייל והענן, ההשפעה של רשתות חברתיות כמו פייסבוק ולינקדאין ובעיקר משבר הקורונה יצרו את הקרקע המושלמת עבור עידן הפרילנסריות.
רק לפני 10 שנים, אם מישהו רצה להיות פרילנסר, הוא היה צריך קשרים – והרבה מהם. היום, פשוט מצטרפים לאתרים של peer-to-peer (עמית לעמית) כמו Fiverr, Etsy או כל אתר אחר המשמש כשוק וירטואלי, שבו מוכרים יכולים ליצור קשר ישירות עם קונים בכל העולם.
עבודה מרחוק, שהייתה במקור פופולרית בקרב בני המילניום החדש ובני עשרים ומשהו, שהבינו שהם יכולים למצוא עבודה על פני כל הגלובוס, מתאימה עכשיו לאנשים בכל הגילאים. גימלאים חדשים בונים לעצמם קריירות שניות בזמן שהם מטיילים ורואים עולם, סטודנטים מרוויחים כסף בחופשות סמסטר בעודם נוסעים, משפחות צעירות בתקופות של רה-לוקיישן ממשיכות להרוויח כסף מחוץ למשרד ולמקום העבודה הקלאסי – בקיצור, הגבול בין עבודה ותאוות נסיעות מיטשטש.
יחד עם היתרונות – לראות עולם בלי לפשוט את הרגל – יש גם כמה חסרונות משמעותיים אפשריים: חוסר יציבות, בעיות של תזרים מזומנים ומחסור בעבודה יציבה. ואלו רק חלק מהבעיות. היבט נוסף של העניין הוא חוסר היכולת להעריך וליהנות באמת מהמקום שאתה נמצא בו כשחוטמך תחוב בתוך תיבת הדוא"ל שלך. לכן, חשוב לנהל את הזמן כשאתה בדרכים ולאפשר לעצמך רגעים לעצור ולחקור את המקום אליו הגעת ובו אתה שוהה.
למעשה כיום, כל מקום יכול להיות מקום עבודה, אם זה לובי של מלון, בית קפה או אפילו ספסל בפארק. אבל סימן ברור מאד של דרך העבודה החדשה הזו ניתן לראות בעלייה של חללי העבודה המשותפים. חללים אלה מספקים לשוכרים אותם את הנוחות של משרד, עם גישה בלתי מוגבלת לאינטרנט אלחוטי, שרותי הדפסה וכמובן קפה חופשי. חללי העבודה המשותפים נותנים לפרילנסרים את האפשרות לקיים דיונים או אפילו סיעור מוחות עם אנשים נוספים השוכרים חללי עבודה בסמוך אליהם באותו מתחם והם מאפשרים לשכור שולחן או חדר על בסיס יומי, חודשי או שנתי. רשתות כמו Copass ו- WeWork נובטות בערים הגדולות בכל רחבי העולם.
הנקודות החמות כוללות גני עדן להיפסטרים כמו ניו יורק, לונדון, ברלין, אמסטרדם ותל אביב, אולם חללי העבודה המשותפים פופולריים גם במוקדים של תרמילאים. תודות ליוקר המחיה הנמוך, בתי ספר בינלאומיים וקהילות מכניסות אורחים של זרים (כאלה שאינם בני המקום), העיר אובוד באי באלי והעיר מדיאין (Medellín) בקולומביה הם מקומות אהודים מאד על פרילנסרים. תכנון טיול לתאילנד אל צ'יאנג מאי, המפורסמת בזכות המקדשים שבה, היא גם מרכז צומח למטיילי הייטק' תודות לאקלים הנוח והשרותים הידידותיים לתייר המערבי.
Doca Jardim do Tabaco, Terminal de Cruzeiros de Lisboa – Edifício NE 1st floor, 1100-651 Lisboa, Portugal. https://heden.co/locations/heden-sta-apolonia/
245 St Kilda Rd, St Kilda VIC 3182, Australia. https://www.coworkme.com.au/
Calle Avenida 10 entre calle 12 y 14, Gonzalo Guerrero, 77710 Playa del Carmen, Q.R., Mexico. https://www.nestcoworking.com.mx/en/
8 Egnate Ninoshvili St, Tbilisi, Georgia. https://impacthub.net/