כל מי שמתכנן טיולים לאנטארקטיקה, בוודאי ירצה להכיר את אמנת אנטארקטיקה. אמנת אנטארקטיקה נחתמה בוושינגטון ב-1 בדצמבר 1959 על ידי שתיים עשרה המדינות שמדעניהן היו פעילים באנטארקטיקה וסביבתה במהלך השנה הגיאופיזית הבינלאומית (IGY) של 1957-58. האמנה נכנס לתוקף בשנת 1961 ומאז הצטרפו אליה מדינות רבות אחרות. המספר הכולל של הצדדים לאמנה הוא כעת 56.
בין החותמות על האמנה היו שבע מדינות – ארגנטינה, אוסטרליה, צ'ילה, צרפת, ניו זילנד, נורבגיה ובריטניה – שלהן תביעות טריטוריאליות, באנטרקטיקה, לפעמים חופפות. מדינות אחרות אינן מכירות בתביעות כלשהן. ארה"ב ורוסיה שומרות על "בסיס תביעה". כל העמדות מוגנות במפורש בסעיף IV, המשמר את הסטטוס קוו:
"שום מעשים או פעילויות המתרחשים בזמן שהאמנה הנוכחית בתוקף לא יהוו בסיס לטענה, תמיכה או הכחשה של תביעה לריבונות טריטוריאלית באנטארקטיקה או ליצור זכויות ריבונות כלשהן באנטארקטיקה. שום טענה חדשה, או הרחבת תביעה קיימת לריבונות טריטוריאלית באנטארקטיקה לא תובענה בזמן שהאמנה הנוכחית בתוקף".
כדי לקדם את המטרות ולהבטיח את קיום הוראות האמנה, "כל אזורי אנטארקטיקה, לרבות כל התחנות, המתקנים והציוד בתוך אותם אזורים… יהיו פתוחים בכל עת לבדיקה" (סעיף VII).
התיירות המסחרית באמצעות ספינות ומטוסים גדלה בהתמדה מאז המשלחות המסחריות הראשונות בסוף שנות ה-50. לפני שנות ה-80, רק כמה מאות תיירים ביקרו באנטארקטיקה מדי קיץ. המספר הכולל של התיירים שביקרו ביבשת במסגרת טיולים לאנטארקטיקה בעונת 2019/20 היה בסביבות 75,000. הרוב המכריע של המבקרים הללו שטים בספינות נוסעים לאזור חצי האי האנטארקטי, אליו ניתן להגיע מנמלי דרום אמריקה תוך מספר ימים. טיסות נוסעים סדירות החלו בשנת 1977 באמצעות מטוסי נוסעים שטסו מאוסטרליה והתפתחו עם הזמן.
התקנות וההנחיות העיקריות של ATCM לתיירים ולמארגני משלחות מקובצות במדריך תקנות הכולל גם דרישות בנושאי תכנון, ביטוח ועניינים אחרים.
ה-ATCM גם מוציא הנחיות ספציפיות לאתרים שבהם מבקרים הכי הרבה תיירים. הם כוללים הדרכה מעשית למפעילי טיולים ומדריכים כיצד עליהם לנהל ביקורים באותם אתרים, בהתחשב בערכים הסביבתיים שלהם.
רוב מפעילי התיירות הפעילים באנטארקטיקה שייכים לאיגוד הבינלאומי של מפעילי טיולים באנטארקטיקה (IAATO), אשר גם משתתף ב-ATCM כארגון מומחים מוזמן.
בשנת 2021, באמצעות החלטה 3 (2011), עדכן ה-ATCM את ההנחיות הכלליות למבקרים באנטארקטיקה, המספקות עצות כלליות לביקור בכל מקום, במטרה להבטיח שלביקורים אין השפעות שליליות על הסביבה האנטארקטית.
חוקי IAATO נשלטים על ידי אמנת אנטארקטיקה והמוסכמות שלה, כך שרק ספינות עם 200 אורחים או פחות יכולות לנחות בכל אתר, והן יכולות להוריד רק 100 אנשים לחוף בכל פעם; ספינות עם 200-500 אורחים יכולות להנחית אנשים בכמה אתרים בלבד ועדיין מוגבלות ל-100 מטיילים בחוף בבת אחת; הספינות הבודדות הנושאות יותר מ-500 נוסעים אינן מורשות לנחות בשום מקום.
יש הגבלות עצומות על פעילות דרומית לקו הרוחב 60 מעלות: איסור על אוניות ששורפות מזוט כבד; ללא הפרשות פסולת; הטסת מזל"ט מוגבלת; לא ניתן לקחת שום דבר מאתר העצירה – לא חלוקי נחל, לא עצם, לא נוצה; וכל נחיתה חייבת להיות מתועדת במלואה – כולל פרטים על כל מה שהשתבש. בפרט, המרחקים מחיות בר נשמרים בקפדנות: 5 מ' מפינגווינים, 25 מ' מיסעורים ענקיים ו-100 מ' מלווייתנים.
התקנות הקיימות אינן מגנות כראוי על הסביבה של אנטארקטיקה מפני השפעות תיירותיות, הכוללות נזקים באתרי מבקרים ולאורך נתיבי נסיעה, והפרעה לחיות הבר.
ההשפעות השליליות של התיירות מהוות איום נוסף על המגוון הביולוגי של אנטארקטיקה, ומסכנות את הישרדותם של מינים רבים כולל מינים כמו קריל, דגים, כלבי ים, לווייתנים, פינגווינים ועופות ים אחרים ואת יכולתה של היבשת לסייע בוויסות האקלים העולמי.
התיירות באנטארקטיקה חייבת להיות מנוהלת בצורה יעילה ויזומה, עם אמצעי הגנה חדשים המבוססים על מדע ומבוססים על שיטות עבודה מומלצות.
מאז תחילת שנות ה-90 התיירות באנטארקטיקה גדלה ללא הרף. בין 1992 ל-2020, מספר התיירים שהגיעו גדל פי עשרה, ועלה ל-75,000 בעונת 2019-20 ושוב ל-104,897 בעונת 2022-23.
לתיירות באנטארקטיקה יש השפעות חיוביות ושליליות כאחד. חוויית התיירות של אנטארקטיקה יכולה להיות מעוררת השראה וחינוכית כאחד, לטפח תמיכה ציבורית והשקעה להגנה על היבשת.
התיירות באנטארקטיקה חייבת להיות מנוהלת בצורה יעילה ויזומה, עם החלטות המבוססות על מדע ועל שיטות עבודה מומלצות.
גישה כזו שוקלת תחזיות של מגמות תיירות ואקלים, ודורשת שיתוף פעולה של בעלי עניין לרבות תעשיית התיירות (IAATO וחבריה), חוקרים, ארגוני שימור וממשלות (באמצעות תוכניות אנטרקטיקה לאומיות).
יש צורך במחקר נוסף כדי ליישם את המדיניות והיישום של גישת ניהול זו; להעריך את כל אתרי המבקרים והפעילויות התיירותיות המוצעות תוך שימוש בעקרון הזהירות המונעת. על החוקרים לחקור את ההשפעות האקולוגיות של פעילויות תיירות ברמה המקומית והאזורית, להעריך את ההנחיות הקיימות והאם מפעילי התיירות עומדים בהן, ולזהות את הפערים בהגנות הנוכחיות.
סביר להניח שיהיה צורך באמצעי הגנה חדשים, שיכולים לכלול הגנות חזקות יותר בתוך מערכת האמנה של אנטארקטיקה או ציון הסוג, הכמות, המיקום והמסלול המתאימים של פעילויות התיירות בתוכניות הניהול של כל האזורים המוגנים באנטארקטיקה.
קחו לדוגמה למשל משטחי סלע חשוף – מצרך נדיר באנטארקטיקה, המהווה רק כ-3% משטח היבשת. סלע חשוף מרוכז סביב החופים, במיוחד באזור חצי האי האנטארקטי. כמעט כל תחנות המחקר באנטארקטיקה בנויות על סלע ליד הים כדי להקל על הגעת אספקה. אבל, אזורים אלה הם גם אתרי קינון מעולים לפינגווינים, שגם אוהבים להיות ליד חוף הים, כדי להקל על האספקה מחדש שלהם. ריכוז הפינגווינים באתרי חוף מעטים יחסית מרכז אליהם את ספינות השייט שרוצות להנחית מטיילים, כי כולם רוצים לראות פינגווינים. הריכוז הזה של "המשאב החזותי" עלול להוביל לתוצאות הרות אסון אבל מגזר התיירות המנוהל כעת, מפקח על התעבורה.
ניטור מתמשך של השפעות התיירות חיוני כדי להעריך ולחדד את האפקטיביות של הגנות חדשות. ממשלות, מממני מחקר ותעשיית התיירות צריכים לתמוך בתוכניות ניטור ולעזור בתיאום פעילויות מחקר. IAATO מחזיקה בתקנות מחמירות לביקורים ומקיימת מעקב אחרי הספינות אשר ממזער את התצפיות של התיירים על ספינות שייט אחרות, ומבטיח רק ספינה אחת לחצי יום בכל אתר. על החוקרים לפתח אינדיקטורים שמעבר לספירת מספרי מבקרים, המשקפים השפעות רחבות יותר על המגוון הביולוגי, השממה ושירותי המערכת האקולוגית של אנטארקטיקה.
יש לעשות מאמצים להגביר את ההשפעות החיוביות של התיירות ככלי שימור. הצעדים יכולים לכלול שילוב נוסף של חינוך לשימור בלוחות הזמנים של המבקרים, ושילוב תיירים בתוכניות מדעיות של אזרחי אנטארקטיקה שבהן המטיילים עוזרים באיסוף נתונים עבור פרויקטי מחקר.
רוב האיומים האחרים על אנטארקטיקה מקורם חיצונית ליבשת: החור באוזון (בעיה שנוצרה בחצי הכדור הצפוני); זיהום מיקרופלסטיק; דיג יתר (בעיה פוליטית); ומעל לכל, שינויי אקלים שנגרמו על ידי האדם. תעשיית התיירות לקחה בעשורים האחרונים מאות אלפי אנשים לאנטארקטיקה שהיו עדים לבעיות הללו ויכולים לפעול כשגרירי אנטארקטיקה בקנה מידה שהיה בלתי נתפס לפני 40 שנה.
חברת עולם נסתר מציעה לכם מגוון רחב של מסלולי מיוחדים טיול שיאפשרו לכם לחקור את אנטארקטיקה ולגלות את סודותיה. הטיולים שלנו לאנטארקטיקה מבוצעים באמצעות ספינות מאובזרות ונוחות במיוחד, שיאפשרו לכם ליהנות גם מההפלגה עצמה. כל החדרים בספינות נוחים ונעימים והשירות הינו ברמה גבוהה במיוחד. אז אם חיפשתם שייט לאנטארקטיקה, הגעתם למקום הנכון. פנו אלינו עוד היום ונשמח לתכנן ביחד אתכם את הטיול המושלם אל היבשת הקפואה והמרתקת הזו.