הבלוג של עולם נסתר אלבניה

קצת רקע על אוכל בלקני

מאת: דפנה אשכול
18 באוגוסט 2024

התושבים בבלקן מאמינים שהחיים הם התמכרות להנאה. במקרה שלהם, ההנאות הללו כרוכות בדרך כלל בהרבה בשר על האש וסלטים ללא סוף. ואל תשכח להוסיף ראקיה למשוואה. כשמדברים על חגיגת אוכל בבלקן, אי אפשר שלא לכלול את המשקה הלאומי שלהם.

בשל העובדה שלעתים רחוקות תתפוס אותם אובססיביים לגבי קלוריות וכולסטרול, הבלקן הפך אבן שואבת למטיילים ותיירים שהם "פודיז", חובבים מושבעים של תיירות גסטרונומית, וגם סתם בוגרי המסעדות הבלקניות שרווחו בישראל בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת. סמנו את הבלקן כאחד מיעדי החופשה הפוטנציאליים שלכם והמשיכו לקרוא כדי לגלות מה כל המהומה בקשר לאוכל הבלקני.

מנות מלאות מסורת והיסטוריה

המטבח הבלקני מסתמך על כמה מתכונים בני מאות שנים שעברו מעט שינויים ועידכונים במהלך השנים. מטבח זה הוא כור היתוך של תרבויות והשפעות שונות, ולמרות שללא ספק ישנה השפעה טורקית עצומה, מאחר שרוב הבלקן היו תחת האימפריה העות'מאנית כמעט 500 שנה, האמת היא שרוב ההתמחויות שלהם הן שילוב של קצת מהכל. מקום מרכזי לבשר ושימוש רב בתבלינים היא המורשת של המטבח העות'מאני. הקינוחים הפופולריים ביותר על בסיס בצק שאולים גם הם מהעות'מאנים. עם זאת, אסור לשכוח את ההשפעה ההיסטורית של מדינות שכנות כמו אוסטריה, הונגריה ואיטליה. אז אם אתם אוהבים קצת היסטוריה כתוספת, בהחלט תאהבו אוכל בלקני.

לא בדיוק מתאים לטרנד האוכל של אינסטגרם

אם אתם מחפשים ארוחות מושכות מבחינה ויזואלית, היצמדו למטבח הצרפתי כי רוב המנות בבלקן לא בדיוק נראות טוב. אבל זה בדיוק מה שמגדיר את המטבח הייחודי הזה. אוכל בלקני יכבוש את לבכם וישביע את הבטן שלכם.

שום דבר לא מתקרב מבחינת רוך

ישנן שיטות בישול שונות להכנת אוכל בלקני אותנטי, אך אחת בולטת כמועדפת. בישול בשר "מתחת לפעמון", או "מתחת למכסה", מניב את הבשר הרך ביותר שאי פעם תהיה לכם הזדמנות לטעום. הבשר ושאר המרכיבים מכוסים במכסה טרקוטה, ומעליו מניחים גחלים חמות כדי להגיע לטמפרטורה גבוהה מאוד. התוצאה היא צלחת מלאה בטעמים וריחות עסיסיים.

מעריצי הממולאים ישמחו

יש מגוון עצום של התמחויות הכוללות הרבה מלית ירקות עם הרבה בשר ומרכיבים אחרים כמו אורז. השיטה פופולרית מאוד בבלקן, ואם יש ירק שאפשר למלא, סביר להניח שתמצאו לו מתכון. אי אפשר לדון בהתמחויות ממולאות בלי להזכיר את הסרמה. עלי הכרוב הממולאים הללו הם מנה חורפית מועדפת בכל רחבי הבלקן וטעמם טוב יותר ככל שמבשלים אותם זמן רב יותר. מתכון אהוב נוסף הוא פלפלים ממולאים שניתן למצוא למשל במהלך טיול לבולגריה. כל מסעדה בלקנית אותנטית חייבת להציע לפחות אחת מהמנות האלה בתפריט שלה, אחרת היא לא יכולה לקרוא לעצמה מסעדה בלקנית.

תמיד מזמינים גם Rakija

בין אם אתם אוכלים ארוחת בוקר, צהריים, ערב או סתם חטיף מהיר, ראקיה (הגירסה המקומית לערק) תמיד על השולחן. זהו חלק בלתי נפרד מהזהות הקולינרית של האזור ואפרטיף מדהים!

אוכל בלקני בישראל

כבר בשנות ה-30 של המאה הקודמת נפתחו בישראל מסעדות על ידי כמה מעולי יוון שבישלו בעיקר בדרום תל אביב את האוכל האהוב מבית אמא. אליהן נוספו במהל השנים מסעדות בולגריות וטורקיות – כולן הציעו ומציעות ממיטב המטבחים הביתיים של ארצות אלו.

בנוסף לבשר שהזכרנו למעלה, ישנו במטבח הבלקני גם שימוש רב בסוגי הגבינות השונים במטבח הבלקני (פטה כבשים/עזים, בולגרית, קשקבל וכו`)

מתכון – סלט חצילים בלקני

חציל הוא אחד הירקות האהובים בבלקן ובוודאי במסעדות בלקניות בישראל. לכל מבשלת יש גירסה משלה לסלט חצילים, לפניכם גירסה קלה במיוחד:

1 חציל בינוני

1 עגבנייה

1 פלפל אדום

1 בצל

צרור פטרוזיליה

150 מ"ל שמן קנולה

8 שיני שום

כף שטוחה סוכר

2 כפות חומץ בלסמי

כפית שטוחה מלח

1

חותכים את החציל, העגבנייה, הפלפל האדום, הבצל והשום (פרוסות שום מ- 8 שיניים) לקוביות קטנות של בערך 1 ס"מ, מעבירים למחבת גדולה עם השמן ומבשלים על אש קטנה בין שעה לשעה וחצי.

2

10 דקות לפני סיום הבישול, קוצצים את צרור הפטרוזיליה ומעבירים למחבת.

3

מקררים מעט ומכינים את הרוטב מכף סוכר, 2 כפות חומץ בלסמי וכפית מלח מערבבים עם הירקות המבושלים ומעבירים לקופסת אחסון (עדיף מזכוכית) למקרר.

אוכלים את הסלט רק כשהוא קר.




    מעוניין/ת לקבל עדכונים על טיולים חדשים
    פוסטים נוספים באותו נושא